Exprese, purifikace a charakterizace intracelulárních regulačních domén cytokininového receptoru AHK4 u Arabidopsis thaliana - Murgašová, Katarína; Pekárová, Blanka; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2015)
Cytokininy jsou rostlinné hormony zastávající různé biologické funkce. Jejich signalizace je sprostředkována tzv. vícekrokovou fosforylací, která se skládá z hybridní histidin kinázy, histidin fosfo-transferového proteinu a regulátora odpovědi. U Arabidopsis thaliana jsou cytokiníny vnímány třemi receptory: AHK2, AHK3 a AHK4. Všechny tři jsou hybridní histidin kinázy, které se skádají ze čtyř domén: senzorové CHASE domény vážící cytokininy, histidin kinázové domény, na které dochází k autofosforylaci konzervovaného zbytku His, pseudo-přijímačové domény s doposud neobjasněnou funkcí a přijímačové domény s konzervovaným zbytkem Asp, na který je přenášen fosfát z His a dále transmitován na histidin fosfo-transferové proteiny. Ty působí jako mediátory přenášející fosfát do jádra na regulátory odpovědi, které sprostředkůvají odpověď rostliny na cytokininy. Ve své diplomové práci jsem se pokusila exprimovat a purifikovat tři fúzní proteiny obsahující intracelulární pseudo-přijímačovou domén
The cytokinins are plant hormones, which regulate variety of biological functions. Their signaling is mediated via so called Multi-step phosphorelay, which consists of hybrid histidine kinase, histidine phosphotransfer protein and respond regulator. The cytokinins are perceived with three receptors in Arabidopsis thaliana: AHK2, AHK3 and AHK4. All three receptors are hybrid histidine kinases, which consist of sensor cytokinin-binding CHASE domain, histidine kinase domain with conserved His residue at which come to autophosphorylation, receiver-like domain, which biological function is unknown and receiver domain with conserved Asp residue, at which the phosphate group is transported from His and then transmitted to histidine phosphotransfer proteins. They act as transport mediators and transmit the phosphate into the nucleus, where the response regulators are located. They mediate the plant response to cytokinins. In this thesis, I tried to express and purify three fusion proteins con
Vedoucí práce: Blanka Pekárová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: Arabidopsis; cytokininy; fosforylace bílkovin; huseníček rolní; receptory cytokinové; Arabidopsis thaliana; protein phosphorylation; Arabidopsis; Cytokinins; Receptors, Cytokine; diplomové práce; master's theses