Exprese, purifikace a charakterizace intracelulárních regulačních domén cytokininového receptoru AHK4 u Arabidopsis thaliana - Murgašová, Katarína (2015)
Cytokininy jsou rostlinné hormony zastávající různé biologické funkce. Jejich signalizace je sprostředkována tzv. vícekrokovou fosforylací, která se skládá z hybridní histidin kinázy, histidin fosfo-transferového proteinu a regulátora odpovědi. U Arabidopsis thaliana jsou cytokiníny vnímány třemi receptory: AHK2, AHK3 a AHK4. Všechny tři jsou hybridní histidin kinázy, které se skádají ze čtyř domén: senzorové CHASE domény vážící cytokininy, histidin kinázové domény, na které dochází k autofosforylaci konzervovaného zbytku His, pseudo-přijímačové domény s doposud neobjasněnou funkcí a přijímačové domény s konzervovaným zbytkem Asp, na který je přenášen fosfát z His a dále transmitován na histidin fosfo-transferové proteiny. Ty působí jako mediátory přenášející fosfát do jádra na regulátory odpovědi, které sprostředkůvají odpověď rostliny na cytokininy. Ve své diplomové práci jsem se pokusila exprimovat a purifikovat tři fúzní proteiny obsahující intracelulární pseudo-přijímačovou domén