Optimalizace metod pro identifikaci proteinů asociovaných s rostlinnými telomerami - Jůzová, Kateřina (2015)
V této diplomové práci jsou shrnuty poznatky týkající se telomer a proteinů s nimi asociovaných a jsou popsány možnosti studia telomerových proteinů. V praktické části jsme se zabývali optimalizací metody GENECAPP (Global ExoNuclease-based Enrichment of Chromatin-Associated Proteins for Proteomics), která měla vést k identifikaci telomerových proteinů v modelové rostlině Nicotiana tabacum. Jsou prezentovány výsledky optimalizace jednotlivých kroků této metody. Paralelní metodou, která je zvažována pro identifikaci rostlinných telomerových proteinů, je využití TALE (Transcription Activator-Like Effector). Pomocí tohoto systému bychom měli být schopni sledovat dynamiku telomer in vivo. Je popsána konstrukce telomerových sond TALE a ověření úspěšnosti klonování těchto konstruktů. V diskusi jsou rozebírányny možné příčiny dosavadních neúspěšných pokusů a vytyčeny další cesty, které by mohly vést k úspěšné identifikaci proteinů vázajících se na rostlinné telomery nebo s nimi asociovaných.