Studium interakcí nádorového supresoru proteinu IFI-16 s DNA - Selinger, Tomáš (2015)
Interferony (IFN) indukovatelný protein 16 (IFI-16), patří do rodiny HIN-200 lidských a myších proteinů. IFI-16 je jaderný protein, který obsahuje regulační domény, jakými jsou PYRIN doména nebo HIN domény, které se podílejí na jeho funkci. Vzhledem k jeho lokalizaci v jádru, regulaci proteinové exprese a schopnosti vázat se k DNA se předpokládá, že IFI-16 hraje úlohu při transkripční regulaci buněčné diferenciace. Úroveň exprese IFI-16 je často snížena u rakoviny prsu, naznačujíc jeho funkci nádorového supresoru. Tyto proteiny hrají také důležitou roli při tvorbě zánětů a autoimunitních reakcích. Bylo zjištěno, že IFI-16 je schopna detekce intracelulární DNA - znaku viry infikovaných buněk. V této diplomové práci je prokázáno, že se IFI-16 silně váže k alternativním strukturám DNA, jak dokazuje retardace triplexové DNA a křížových struktur v agarózových a polyakrylamidových gelech. Za použití krátkých oligonukleotidů jsem také zjistil silnou preferenci vazby proteinu IFI-16 ke křížový