Studium proteinů asociovaných s telomerázou - Schořová, Šárka (2015)
Telomeráza je enzym prodlužující lineární konce eukaryotických chromozomů známé jako telomery. Tento enzym je studován již několik desetiletí a byl tak charakterizován u mnoha organismů. Složení telomerázy u jednotlivých druhů není stejné. Existují však konzervované oblasti, které jsou obsaženy napříč všemi druhy. Funkčnost telomerázy ovlivňuje viabilitu buňky. Pokud dochází k prodlužování telomer, je buňka životaschopná. Pokud telomeráza není funkční, dochází ke krácení telomer a postupné senescenci buňky. Ochrana telomer není ale zprostředkována pouze aktivitou telomerázy. Důležitým prvkem chránícím telomery jsou proteiny nebo proteinové komplexy interagující s telomerickou DNA. Například telomery savců obsahují známý shelterin komplex, který tuto ochranou funkci vykonává. U rostlin prozatím nebyl nalezen komplex podobný shelterinu a stejně tak nebyli charakterizováni všichni interakční partneři rostlinné telomerázy. Jedním z cílů této práce bylo tedy zkusit najít rostlinné proteiny