Vazba proteinů rodiny p53 na nukleozomální DNA - Krejčí, Aneta (2015)
Superhelicita DNA výrazně ovlivňuje strukturu chromatinu, iniciaci transkripce, genovou expresi a další elementární procesy v buňce. V kontextu chromatinu superhelicita a vazba nukleozomů výrazně zasahuje do interakcí transkripčních faktorů s DNA. Proteiny p53, p63 a p73 jsou významnými transkripčními faktory díky jejich schopnosti sekvenčně specifické vazby na DNA. Vysoká homologie mezi DNA vazebnými doménami všech tří proteinů umožňuje proteinům p63 a p73 vázat se sekvenčně specificky na vazebná místa na DNA pro p53, která obsahují specifickou konsensní sekvenci. Regulují řadu společných, ale i jedinečných cílových genů. Kromě regulace buněčné odpovědi na vnější i vnitřní stresové signály, které vedou k zastavení buněčného cyklu, senescenci nebo apoptóze, je role proteinu p63 především v regulaci vývoje epitelových tkání, zatímco protein p73 zastává významnou úlohu při vývoji a diferenciaci neuronů. V této práci se za využití elektroforetických a imunoprecipitačních metod zabýváme vl