Charakterizace podjednotek SMC5-6 komplexu a jejich partnerů - Balázs, Beáta (2015)
SMC (Structural Maintenance of Chromosomes) proteinové komplexy se podílejí na základních regulačních procesech chromozomu, včetně dynamiky a segregace, udržení stability genomu a transkripci. Úloha jednoho z nich - Smc5-6 komplexu zůstává nadále nejasná. FANCM (Fanconi anaemia complementation group M) proteinová rodina se skládá z DNA helikáz a translokáz, které jsou důležité při opravě DNA. U homologu v S. cerevisiae (Mph1) bylo prokázáno, že je důležitý pro správnou funkci Smc5-6 komplexu [27; 84]. Nicméně není známo, zda je tato funkční interakce stejně konzervována i mezi jinými organismy. Hlavním cílem této práce bylo studovat fyzickou a funkční interakci mezi Fml proteiny a podjednotkami Smc5-6 komplexu v modelovém organismu S.pombe. Interakci mezi Fml1 a Smc5-6 komplexem se nám podařilo úspěšně prokázat pomocí pull-down a yeast two-hybrid metod. Také jsme ukázali, že interakce mezi Fml1 a Nse3 by mohla mít stimulační efekt na „branch migration“ aktivitu Fml1. Nicméně, naše výsl