Optický systém oka, jeho modely, osy - význam pro hodnocení refrakčního stavu - Hanušová, Andrea; Skrbek, Matěj, 1984-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2015)
Předložená práce se zabývá optickým systémem oka, který je nejprve obecně popsán anatomicky i funkčně. Dále je zde rozebrána problematika refrakce oka včetně refrakčních vad, na kterou navazuje popis jednotlivých os oka. Poslední sekce se věnuje optickým modelům oka. Z velkého množství existujících optických modelů oka je vybráno 5 sférických, které jsou detailně popsány a zhodnoceny, a také je zde představen softwarový nástroj AHEM umožňující vytváření binokulárních modelů.
This thesis is focused on the optical eye system described firstly anatomically and functionally. Further, eye refraction is described as well as refractive disorders and eye axes. The last section of this thesis is oriented on optical eye models. From the variety of existing eye models, a set containing 5 models was chosen. Each individual model is further described in detail and finally evaluated. The software tool AHEM enabling to create binocular eye models is also introduced in this section.
Vedoucí práce: Matěj Skrbek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: oči; oční čočka; optický systém oka; přední komora oční; pupila; refrakční vady; rohovka; sklivec; optical system of eye; Anterior Chamber; Cornea; Eye; Lens, Crystalline; Pupil; Refractive Errors; Vitreous Body; bakalářské práce; bachelor's theses