Optický systém oka, jeho modely, osy - význam pro hodnocení refrakčního stavu - Hanušová, Andrea (2015)
Předložená práce se zabývá optickým systémem oka, který je nejprve obecně popsán anatomicky i funkčně. Dále je zde rozebrána problematika refrakce oka včetně refrakčních vad, na kterou navazuje popis jednotlivých os oka. Poslední sekce se věnuje optickým modelům oka. Z velkého množství existujících optických modelů oka je vybráno 5 sférických, které jsou detailně popsány a zhodnoceny, a také je zde představen softwarový nástroj AHEM umožňující vytváření binokulárních modelů.