Barvocit a specifické poruchy učení - Odvárková, Zuzana (2015)
Bakalářská práce pojednává o barvocitu, popisuje barevný vjem, jeho charakteristiky a vlivy okolí. Zabývá se horopterem a Panumovým prostorem, který umožňuje vnímat vzdálené a bližší předměty prostorově. Práce dále popisuje receptory, tyčinky a čípky i vedení vzruchů zrakovými drahami do zrakových center v mozku. Charakterizuje druhy specifických poruch učení, předkládá jejich definici a možné přístupy hodnocení a terapie, popisuje zrakové, okohybné a mozkové pochody při čtení a psaní. Zejména se však věnuje možnostem terapie specifických poruch učení pomocí barevných folií a filtrů, které odlišně lámou přicházející paprsky. Tato změna chodu paprsku snižuje nepříjemné pocity při čtení, psaní atd. Práce rovněž zpracovává studie, které tuto terapii nepodporují, a studie, které uvedenou teorii nevyvrací, ale poukazují na možné jiné příčiny nepříjemných pocitů než senzorické nedokonalosti sítnice.