Syndrom suchého oka - diagnostika a terapie - Votrubová, Veronika (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou syndromu suchého oka. V úvodu je popsaný přehled anatomie struktur oka souvisejících s tvorbou slz a slzného filmu. Slznému systému je věnována samostatná kapitola. V další části se zabýváme slzami, slzným filmem, jejich fyziologií a složením. Toto jsou potřebné hodnoty pro vyhodnocení kvality slzného filmu. V případě nedostatečnosti slzného filmu klasifikujeme vážnost syndromu suchého oka. V některých případech se syndrom suchého oka vyskytuje v kombinaci s obtížnějšími chorobami, jako je keratokonjunktivitis sicca, blefaritida nebo Sjögrenův syndrom. V dalších kapitolách se zabýváme diagnostickým testováním kvality slzného filmu, mezi nimiž jsou testy, které jsou na vybavenost méně náročné - klinické testy, dále testy specifičtější a na vybavenost náročnější - high-tech testy. V poslední kapitole je popsána terapie suchého oka - umělými slzami, v těžších případech okluzí slzných bodů či intubací slzných cest. V příloze je uveden