Oves z pohledu nutriční terapie - Sodomková, Veronika (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem obiloviny ovsa (Avena), zejména jeho významu z pohledu výživy člověka. Oves je v současné době i přes své unikátní složení a pozitivní vliv na zdraví stále nedoceněnou a současně u některých skupin populace i hojně diskutovanou potravinou. V teoretické části je věnována pozornost především nutriční hodnotě ovsa a jeho mnoha prospěšným účinkům na zdraví člověka. Část práce se věnuje i možnostem využití ovsa jak v potravinářském, tak zemědělském průmyslu. V praktické části jsem se zaměřila na sledování různých skupin respondentů a jejich vztah ke konzumaci výrobků z ovsa, jejich znalostech a povědomí o látkách obsažených v ovsu a jejich vlivu na zdraví.