Metabolický syndrom a výživa - Volfová, Petra (2015)
Neinfekční onemocnění hromadného výskytu mají ve vyspělých i rozvojových oblastech vzrůstající tendenci, a to i přes probíhající osvětu ze strany odborníků. Pojem metabolický syndrom, který pod sebe zahrnuje více těchto onemocnění, je v populaci stále častější a jeho přítomnost s sebou nese hrozbu předčasného úmrtí. Začátek práce je věnován objasnění pojmu metabolický syndrom a jeho definici. Většina práce se zabývá režimovými opatřeními a preventivním pohledem na problematiku metabolického syndromu a jeho jednotlivých složek, včetně jejich zkrácené charakteristiky a správné diagnostiky jednotlivých onemocnění. I přes obrovský vývoj moderní medicíny nejúčinnější strategií v jeho léčbě stále zůstává, pro některé jedince obtížná, změna životního stylu. Jedním ze základních pilířů léčby metabolického syndromu je správná výživa, kdy zásadám správné výživy je věnována celá kapitola. Zásadní prvky týkající se pouze nutrice u jednotlivých onemocnění spadajících pod metabolický syndrom jsou pak uvedeny v příslušných kapitolách. Druhým pilířem léčby je vhodně zvolená pohybová aktivita, kterou se zabývá poslední kapitola teoretické části. Praktická část zahrnuje dvě kazuistiky a převádí teorii do individuální nutriční intervence. Poukazuje na její nenahraditelné místo v komplexní terapii metabolického syndromu.