Základní důvody ukončení kojení: zkušenosti z kohorty ELSPAC - Čamková, Kateřina (2015)
Tato bakalářské práce shrnuje v teoretické části základní dostupné poznatky o kojení. Popisuje historii a význam kojení pro matku i pro dítě a zahrnuje také techniku kojení. Dále se věnuje podpoře kojení ve světě a v České republice, kde se podpora kojení rozvíjela v 90. letech 20. století. Zabývá se také náhradami mateřského mléka, především jejich přehledem. Popisuje způsoby ukončení kojení. Zaměřuje se na vědecky ověřené faktory, které ovlivňují délku kojení a ukončení kojení. Patří mezi ně potíže s laktací, složení a množství mléka, zájem dítěte, sociální faktor nebo životní styl. V praktické části se práce věnuje určení důvodů ukončení kojení v 90. letech 20. století a faktorům ovlivňující délku kojení.