Velkomeziříčsko - Bítešsko - geografická analýza území v kontextu vzdělávání - Sochorová, Kateřina (2015)
Diplomová práce se zabývá místní krajinou ve výuce zeměpisu a v geografickém systému vzdělávání, na konkrétním případu mikroregionu Velkomeziříčsko-Bítešsko. Stěžejní částí je studijní text, obsahující kompletní fyzickogeografickou a humánně- geografickou charakteristiku mikroregionu. Na tento studijní text navazuje multimediální výuková příručka zřízena na adrese www.ucebnicevelmez.cz, která je obohacena o eseje studentů. Dále práce obsahuje pracovní listy k oběma geografickým charakteristikám a čtyři varianty příprav na zeměpisnou vycházku, kde je využito mezipředmětových vztahů s biologií a dějepisem.