Terénní výuka na území Beskyd - Rylková, Magdaléna (2015)
Diplomová práce se zabývá tématem terénní výuky a jejího postavení v rámci českého geografického vzdělávání. Věnuje se rovněž návrhu terénního vyučování na území Moravskoslezských Beskyd. Práce obsahuje teoretickou část, analyzující jednotlivé typy terénní výuky, vzdělávací cíle a průběh terénní výuky. Hodnotí, na jaké úrovni je terénní výuka začleněna do geografického vzdělávání na českých gymnáziích, jaké klíčové kompetence a dovednosti žáka jsou díky výuce v krajině rozvíjeny. V praktické části jsou zpracovány náměty na terénní výuku v rámci Moravskoslezských Beskyd a Podbeskydské pahorkatiny zahrnující základní informace, průběh a celkovou organizaci terénní výuky, studijní text a metodický návod pro učitele se vzorovým řešením pracovních listů.