Povrchové úpravy brýlových čoček, fyzikální princip - Hanzalová, Eliška (2015)
Tato práce představuje typy povrchových úprav brýlových čoček. Popisuje význam, výrobu a specifika jednotlivých úprav, rovněž obsahuje hrubý popis fyzikálních principů, uplatňujících se při výrobě a konstrukci úprav. V první části shrnuje obecné fyzikální zákonitosti, které jsou ve vztahu k tématu, dále pak následuje stručný úvod do typů materiálů brýlových čoček a jejich vlastností. Následuje hlavní část, kde se přistupuje k popisu jednotlivých úprav. Práce věnuje pozornost zejména plastovým čočkám. V oblasti skleněných čoček se věnuje jen jejich specifikům.