Oblasti krajinného rázu ve Zlínském kraji - Jurečková, Alena (2015)
Cílem diplomové práce je vymezení a charakterizování oblastí krajinného rázu Zlínského kraje. Hlavní pozornost je zaměřena na studium fyzicko-geografických podkladů a rovněž materiálů z oblasti kultury a etnografie. Jedním z hlavních předpokladů je podrobný terénní výzkum a zaznamenání typických znaků krajinného rázu v jednotlivých územích. Ke každé oblasti je připojen popis přírodních, kulturních a historických charakteristik a tabulka s identifikovanými znaky krajinného rázu. Důležitým předpokladem je vystižení současného využití a vzhledu krajiny. Vymezování oblastí krajinného rázu ve Zlínském kraji metodicky navazuje na obdobné práce, které byly prováděny v rámci krajů Olomoucký, Královéhradecký, Jihomoravský a Vysočina. Výsledky tak mohou být dobrým podkladem pro územně plánovací činnost.