Hydromorfologický monitoring aktuálního vývoje řeky Moravy v Litovelském Pomoraví - Knot, Martin (2015)
Problematika odškrcených meandrů až do nedávna nebyla v České republice příliš zkoumána. Tato práce pojednává o jednom takovémto meandru - o Kenickém meandru. Tento meandr leží na řece Moravě v oblasti Litovelského Pomoraví, nacházející se severně od města Olomouce. Do konce února roku 2012 byl meandr součástí aktivního koryta řeky Moravy. Poté došlo ke kolapsu jeho meandrové šíje, což způsobilo odškrcení tohoto meandru. Od této doby zde dominují akumulační procesy, jako je vytváření aluviálních zátek a následná sedimentace v meandru. V současnosti je zde vyvinuta pouze vstupní aluviální zátka, jejíž vývoj je podporován rozsáhlou akumulací mrtvého dřeva. Výstupní aluviální zátka dosud nebyla vyvinuta. Hlavním cílem této práce je charakterizovat sedimentační procesy v tomto meandru pomocí sedimentárních analýz a metod ERT, charakterizovat vývoj tvaru meandru pomocí měření příčných profilů a definovat období aktivity meandru.