Geomorfologická analýza vybraného území třebíčského masivu - Bumba, Tomáš (2015)
V této geomorfologicky zaměřené diplomové práci je pozornost věnována zvláště centrální části třebíčského masivu severně od Třebíče. Nejprve byla provedena rešerše dosavadních výzkumů a sepsání dosavadních znalostí o zarovnaném povrchu typu etchplén. Následovalo podrobné zmapování balvanitých akumulací, jakožto reliktů paleogenního podpovrchového zvětrávání, ruwarů (nízké exfoliační klenby), morfologicky se projevujících žilných vyvřelin a vybraných mikrotvarů reliéfu. Pozornost byla věnována i antropogenním a antropogenně ovlivněných tvarům, zvláště těžebním. V další části byla provedena morfostrukturní analýza se zaměřením na strukturní kontrolu reliéfu (tektonické linie, morfolineamenty a žilné vyvřeliny) a rozšíření starých zarovnaných povrchů, včetně těch erozí ovlivněných (do 4°). V závěru proběhla syntéza poznatků a diskuze.