Podmínky transportu sedimentů v povodí Černé Opavy - analýza (dis)konektivity fluviálního systému - Ondráčková, Lenka (2015)
Tato diplomová práce řeší podmínky transportu sedimentů v povodí toku Černá Opava. Pozornost je věnována analýze (dis)konektivity fluviálního systému a donášce sedimentů do toku. V dalším kroku jsou vymezeny potenciální zdrojové oblasti donášky sedimentů, které byly ověřeny terénním průzkumem. V části práce je popsána donáška sedimentů do toků a vymezeny oblasti eroze a akumulace sedimentů. Hlavní část práce se soustřeďuje na vymezení blokací v transportu sedimentů v podobě buffers, barriers a blankets. Uvažuje se vliv přirozených, ale i antropogenních bariér. Od správců toku byla vyžádána dokumentace o antropogenních zásazích do koryta toku a o odtěžování sedimentů. Při terénním mapování byl proveden na vybraných lokalitách zrnitostní rozbor splavenin, a na základě toho bylo posouzeno, zda dochází ke zjemňování dnového materiálu. V závěru byly vytvořeny zrnitostní křivky.