Geomorfologicky zajímavé lokality Geoparku Vysočina v rámci Jihlavských vrchů - Berková, Kristýna (2015)
Tato diplomová práce zpracovává geomorfologicky významné lokality Geoparku Vysočina v rámci Jihlavských vrchů. Zaměřuje se zejména na skalní destrukční i akumulační a antropogenní tvary reliéfu. Pomocí metodiky hodnocení „geomorphosites“ byla posouzena vybrané geomorfologické lokality, kterým bylo navrženo využití a ochrana. Dalším cílem práce je pokus o vyhodnocení rozšíření skalních útvarů v závislosti na vybraných morfometrických charakteristikách (nadmořská výška, sklon svahů a orientace svahů vůči světovým stranám) v případě dostatečného počtu geomorfologických lokalit. Vybráno bylo 7 lokalit, z nichž byl nejlépe hodnocen Roštejn. Mezi významné se řadí také „Štamberk a kamenné moře“, „Mrchatina“ a „Míchova skála“. Významné a rozsáhlé skalní útvary se nachází v nadmořských výškách od 640 do 780 metrů s různými intervaly sklonů svahů. Orientace svahů se skalami není jednoznačná, ale mnoho z nich se vyskytuje na jižním až jihozápadním svahu.