Vliv atmosférické cirkulace na teplotní stratifikaci atmosféry v souostroví Svalbard - Ambrožová, Klára (2015)
Tato diplomová práce hodnotí vliv atmosférické cirkulace na teplotní zvrstvení mezní vrstvy atmosféry v zátoce Petuniabukta (souostroví Svalbard). Hypsometrické teplotní gradienty v zátoce Petuniabukta, spočtené na základě měření teploty v období 2009-2013, byly analyzovány v souvislosti s vybranými charakteristikami atmosférické cirkulace z reanalýzy ERA-Interim a s kalendářem cirkulačních typů pro ostrov Spitsbergen. Teplotní zvrstvení bylo ovlivněno teplotou vzduchu, geopotenciální výškou, rychlostí a směrem větru v tlakových hladinách 850 hPa, 925 hPa a 1000 hPa. Přestože výsledky byly obdobné pro oba datové soubory o atmosférické cirkulaci, dvě případové studie poukázaly na limity použití kalendáře cirkulačních typů.