Migrace obyvatelstva ve městech Kraje Vysočina - Kolman, Marek (2015)
V této diplomové práci se věnujeme analýze migračního pohybu obyvatel v kraji Vysočina v období 1991-2010. Hlavním cílem je analýza vnitřní a zahraniční migrace obyvatelstva kraje Vysočina. Věnujeme se problematice vnitřní a zahraniční migraci na několika řádovostních úrovních. Pro zachycení podrobnějších regionálních rozdílů jsou analýzy provedeny na úrovni celého kraje Vysočina, správních obvodů s rozšířenou působností i na úrovni samotných měst. Migrace v ČR od počátku roku 1991 zaznamenává výrazné změny, ať již z hlediska struktury nebo do počtu migrantů, a proto je důležité sledovat její vývoj. Dále se v práci zabýváme také významem migrace pro populační růst či pokles v kraji Vysočina a v poslední řadě se věnujeme typologii měst a jednotlivých regionů.