Hodnocení hydromorfologické kvality říční sítě v brněnské aglomeraci - Krchňavý, Ludvík (2015)
Tato práce se zabývá hodnocením hydromorfologické kvality malých vodních toků na silně urbanizovaném území brněnské aglomerace a analýzou vazeb vodního toku na land use, jímž protékají. Základní tezí je, že land use bude mít zásadní vliv na hydromorfologii toku. V rámci výzkumu bylo britskou hodnotící metodikou Urban River Survey hodnoceno 75 úseků malých vodotečí, které byly rozděleny do pěti kategorií dle ovlivňujícího land use. Práce nabízí srovnání toků a kategorií dle mnoha různých parametrů vyjadřujících kvalitu toku a vytváří tak ucelený pohled na toky v oblasti. Součástí je i malý katalog nejfrekventovanějších typů prostředí, jež vodní toky na území aglomerace poskytují.