Zánětlivé komplikace po srdečních operacích : hluboké poruchy hojení podélné střední sternotomie - Nešpor, David (2015)
Úvod: Hluboké poruchy hojení podélné střední sternotomie představují závažnou pooperační komplikaci, představující zátěž pro pacienty i kardiochirurgická pracoviště. Cílem naší práce bylo analyzovat hluboké poruchy hojení v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno (CKTCH) a zjistit možnost ovlivnění incidence hlubokých poruch hojení augmentací primárního uzávěru sterna. Metody: Z dat poskytovaných Národnímu kardiochirurgickému registru České republiky jsme retrospektivně analyzovali rizikové faktory hlubokých poruchy hojení střední sternotomie u pacientů operovaných v CKTCH v letech 2006-2011. Na základě zjištěných výsledků byl vytvořen protokol prospektivní studie, do které byli v letech 2012-2013 randomizováni rizikoví pacienti, u kterých byl primární uzávěr sternotomie proveden augmentovaným uzávěrem. Tuto skupinu pacientů jsme následně statisticky srovnali s pacienty, u kterých byl primární uzávěr sternotomie proveden klasickou drátěnou cerkláží. Výsledky: Retrospekt