Religiozita a ekonomické myšlení ve 20. století - Hrdlička, Vladan (2014)
Předložená práce se zabývá tématem vztahu ekonomického myšlení a náboženství ve 20. století. Klade si za cíl tento vztah prozkoumat, vyhodnotit a zařadit do filozofického kontextu. K tomuto cíli práce směřuje dvěma směry, za prvé představením hlavního teoretického průniku ekonomického myšlení do náboženství - aplikace teorie racionální volby v sociologii náboženství, to především po vzoru Chicagské ekonomické školy. Druhý směr je prozkoumání úvah náboženských autorů a filozofů, jejichž práce se dotýká ekonomických témat a jejichž názory na vztah ekonomie a víry většinu z nich proslavily. V práci je tak představeno a kriticky komentováno myšlení neokonzervativce Michaela Novaka, liberálního katolíka Hanse Künga a dalších. Snahou práce je představovat tyto autory v širším, filozofickém kontextu a stejně tak přijít se závěry vlastními