Úloha Komise v řízení pro porušení Smlouvy o fungování Evropské unie - Židlíková, Veronika (2014)
Předmětem této práce je analýza institutu řízení pro porušení Smlouvy o fungování Evropské unie a úloha Komise v průběhu celého procesu. Práce má tři základní cíle. První část klade důraz na zhodnocení efektivity vynucování práva na národní, mezinárodní a evropské úrovni. Druhá část práce se zaměřuje na samotnou úlohu Komise v řízení pro porušení smlouvy, nastiňuje vývoj institutu a rozebírá jednotlivé fáze řízení. V této souvislosti tvrdím, že řízení pro porušení je vysoce efektivní nástroj Komise a že ta má nezastupitelnou úlohu ve všech fázích procesu. Třetí část posuzuje nové aspekty řízení po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost a jejich využití v rámci řízení pro porušení Smlouvy; zejména se orientuje na nové ustanovení článku 260 SFEU, a to na odstavec třetí. Práce vysvětluje proč je toto ustanovení problematické a byrokratické, i když v této souvislosti dosud nebyl vydán žádný rozsudek. Na závěr bylo nutno se zaměřit i na nedostatky předmětného řízení, rozebrat je a navrhnout zlepšení.