Molekulární markery obranné reakce u rostlin - Dadáková, Kateřina, 1984- (2015)
Práce se věnuje sledování obranné reakce rostlin za pomoci tzv. molekulárních markerů, tj. klíčových molekul, které se této reakce účastní. Mezi tyto molekulární markery patří mj. hormony regulující obrannou reakci, reaktivní formy kyslíku, oxid dusnatý, fytoalexiny a PR proteiny. Obsah zmíněných látek byl sledován u tabáku a révy vinné po působení exogenního elicitoru ergosterolu, endogenních elicitorů oligogalakturonidů, biotického stresu způsobeného infekcí patogenem B. cinerea a abiotického, konkrétně mechanického, stresu.