Controller Synthesis for Resource-Aware Systems - Novotný, Petr, 1986- (2015)
V práci se zabýváme problémem automatické syntézy kontroleru pro reaktivní systémy, které ke své činnosti využívají jeden či více zdrojů, například palivo, finanční prostředky, čas, apod. Naším obecným cílem je nalézt efektivní algoritmy, jež pro zadaný model systému vypočítají popis nějakého jeho kontroleru využívajícího příslušné zdroje efektivním způsobem. Zaměřujeme se na teoretické jádro tohoto problému. To spočívá ve výpočtu optimálních strategií v jistých Markovových rozhodovacích procesech a tahových hrách dvou hráčů. Práce rozšiřuje dosavadní literaturu z této oblasti o studium tří nových typů modelů, z nichž každý je vhodný pro analýzu jiného typu reálných systémů. Nejprve se zabýváme studiem Markovových rozhodovacích procesů s jedním neomezeným čítačem. Ty mohou sloužit jako modely systémů, které zpracovávají příchozí požadavky průběžně ukládané v nějaké frontě. Naším cílem je vypočítat pro takový systém kontroler, který co nejrychleji zpracuje příchozí požadavky aXvyprázdní