Postila katolická Matěje Václava Šteyera v kontextu barokní literatury a rekatolizační knižní politiky - Rejhonová, Jitka, 1983- (2015)
Tato práce se zabývá nejvydávanější českou barokní postilou a nahlíží na ní v dobovém kontextu rekatolizace. První část se věnuje teorii: zabývá se samotnou literaturou k předmětu, žánrem kázání a dalšími frekventovanými žánry této doby, rozvojem žánru v době barokní a klasifikací českého barokního kazatelství. Rovněž přihlédne ke knižní politice pobělohorského období, k literární produkci a způsobům její distribuce. Druhá část pojednává o M. V. Šteyerovi, konkrétně o jeho Postile katolické a analyzuje její obsahovou a formální složku, z nichž zvláštní pozornost je věnována zejména exemplům, snaží se určit hlavní zdroje Šteyerova díla, rozdíly mezi jednotlivými vydáními a vliv na postilografii následující