Analysis of MAGE (Melanoma AntiGEn) proteins and their interaction partners - Zábrady, Kateřina, 1984- (2015)
Doposud bylo u člověka identifikováno 37 MAGE (melanoma-associated antigen) genů. Na základě rozdílů jejich genové exprese a struktury je skupina MAGE genů rozdělena na typ I and II. Exprese MAGE genů typu I je utlumena v dospělých buňkách normálních tkání, ale je aktivována v různých maligních nádorech. MAGE geny typu II jsou exprimovány téměř ve všech tkáních. O funkcích MAGE proteinů v buňkách zatím však mnoho známého není. Během svého PhD. studia jsem se zaměřila na výzkum evolučně konzervovaných interakcí MAGE proteinů. Pouze jediný MAGE gen se nachází v genomech organizmů od kvasinek (zde je nazývaný NSE3) až po ptakořitné (MAGEG1-like). Protein tohoto ancestrálního genu NSE3/MAGE je součástí SMC5/6 (Structural maintenance of chromosomes 5/6) komplexu. Ačkoliv má člověka 37 MAGE genů, pouze jediný z nich, MAGEG1, je součástí tohoto původního MAGE komplexu - komplexu SMC5/6. My jsme identifikovali NSE4-vazebný povrch na proteinu NSE3/MAGEG1, který je evolučně konzervovaný od ...