Profesní orientace a předprofesní příprava žáků se zdravotním postižením - analýza zjišění z prostředí švédských škol - Jůzová, Ivana (2015)
Rigorózní práce se zabývá problematikou profesní orientace a předprofesní přípravy žáků se zdravotním postižením v prostředí švédského vzdělávacího systému. Předmětem výzkumného šetření je analýza stávajících podmínek předprofesní přípravy žáků se speciálními vzdělávacími potřebami ve švédských základních školách společně s analýzou faktorů, které mohou volbu navazujícího studia ovlivnit. Práce je členěna do pěti kapitol, z nichž první tři reprezentují teoretickou část práce a dvě navazující část empirickou. V první kapitole jsou zmíněna základní speciálně pedagogická, terminologická a metodologická východiska společně s vymezením okruhu osob se zdravotním postižením s důrazem na okruh osob s tělesným postižením. Druhá kapitola definuje aktuální legislativní normy vztahující se ke vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a to na úrovní státní i mezinárodní. Kapitola dále obsahuje charakteristiku vzdělávacího systému v České republice, vymezení pedagogicko-psychologických p