Časné změny v proteomu po aplikaci karrikinu 1 u Arabidopsis thaliana - Baldrianová, Jana; Brzobohatý, Břetislav, 1957-; Biofyzikální ústav (Akademie věd ČR) (2015)
Karrikiny náleží do skupiny butenolidů a představují rostlinné růstové regulátory nacházející se v kouři hořícího rostlinného materiálu. Jsou to látky, které jsou známy svou schopností podporovat klíčení a fotomorfogenezi semenáčků, přesto nejsou dodnes zcela známy molekulární mechanismy jejich působení. Disertační práce představuje první rozsáhlou proteomickou analýzu časné karrikinové odpovědi u rostlin (Arabidopsis). Obrazová analýza dvou-dimenzionálně rozdělených proteinů celkového proteomu, proteomu po depleci Rubisco a fosfoproteomu, spolu s LC-MS analýzou umožnily detekci >1900 proteinů, ze kterých 113 bylo signifikantně regulováno po aplikaci karrikinu. Všechny proteiny s pozměněnou regulací (vyjma Hsp70-3) představují nové cíle karrikinové odpovědi. Tyto proteiny jsou většinou zapojeny do fotosyntézy a metabolismu cukrů, redoxní rovnováhy, kontroly transkripce, proteosyntézy, úpravy a transportu proteinů a degradace proteinů. Prezentovaná data funkčně doplňují informace k před
Karrikins are butenolide plant growth regulators in smoke from burning plant material that have proven ability to promote germination and seedling photomorphogenesis. However, the molecular mechanisms underlying these processes are unclear. Ph.D. thesis provide the first proteome-wide analysis of early responses to karrikin in plants (Arabidopsis seedlings). Image analysis of two-dimensionally separated proteins, Rubisco-depleted proteomes and phosphoproteomes, together with LC-MS profiling, detected >1900 proteins, 113 of which responded to karrikin treatment. All the differentially regulated proteins (except HSP70-3) are novel karrikin-responders, and most are involved in photosynthesis, carbohydrate metabolism, redox homeostasis, transcription control, proteosynthesis, protein transport and processing, or protein degradation. Our data provide functionally complementary information to previous identifications of karrikin-responsive genes and evidence for a novel karrikin signalling p
Vedoucí práce: Břetislav Brzobohatý
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: huseníček rolní; karrikiny; proteom -- analýza; regulátory růstu rostlin; signální transdukce; Arabidopsis thaliana; karrikins; signal transduction; Plant Growth Regulators; Proteome; disertace; dissertations