Časné změny v proteomu po aplikaci karrikinu 1 u Arabidopsis thaliana - Baldrianová, Jana (2015)
Karrikiny náleží do skupiny butenolidů a představují rostlinné růstové regulátory nacházející se v kouři hořícího rostlinného materiálu. Jsou to látky, které jsou známy svou schopností podporovat klíčení a fotomorfogenezi semenáčků, přesto nejsou dodnes zcela známy molekulární mechanismy jejich působení. Disertační práce představuje první rozsáhlou proteomickou analýzu časné karrikinové odpovědi u rostlin (Arabidopsis). Obrazová analýza dvou-dimenzionálně rozdělených proteinů celkového proteomu, proteomu po depleci Rubisco a fosfoproteomu, spolu s LC-MS analýzou umožnily detekci >1900 proteinů, ze kterých 113 bylo signifikantně regulováno po aplikaci karrikinu. Všechny proteiny s pozměněnou regulací (vyjma Hsp70-3) představují nové cíle karrikinové odpovědi. Tyto proteiny jsou většinou zapojeny do fotosyntézy a metabolismu cukrů, redoxní rovnováhy, kontroly transkripce, proteosyntézy, úpravy a transportu proteinů a degradace proteinů. Prezentovaná data funkčně doplňují informace k před