Procesní analýza hodnotové výchovy v ČR se zaměřením na výzkumnou a pedagogickou praxi - Ducháčková, Gabriela (2015)
Předkládaná disertační práce je zaměřena na problematiku hodnotové výchovy v České republice s orientací na výuku etické výchovy na 2. stupni základních škol a její kritické zhodnocení. Práce je koncipována jako teoretická přehledová studie doplněná o výzkumnou sondu. V úvodní části je prezentován obecný model procesu hodnotové výchovy, na jehož základě je vytvořena struktura převážné části práce, a součástí je také vymezení klíčových pojmů. V rámci druhé kapitoly je tematika hodnot zpracována z perspektivy většiny sociálních věd a ústí v jejich integraci v pedagogice. V následující části jsou zmapovány důležité socioekonomické determinanty, které ovlivňují hodnotové klima ve světovém a českém sociokulturním prostředí. V rámci českého prostředí je hlavní pozornost věnována transformaci společnosti po roce 1989 se zaměřením na změny institucí a hodnotových struktur. Čtvrtá kapitola se detailně věnuje žákovi v období pubescence a soustředí se na vývojová specifika tohoto období a na vývo