Behavioral Detection of Distributed Dictionary Attacks - Drašar, Martin (2015)
Množství síťového provozu exponenciálně narůstá. V této záplavě dat probíhá bezpočet útoků. Není již nadále možné se spoléhat na metody hloubkové analýzy paketů, aby tyto útoky odhalily, protože pro jejich běh nedostačují hardwarové prostředky. Proto se na detekci těchto útoků využívají metody behaviorální analýzy založené na zpracování síťových toků. Tato disertační práce se zaměřuje na behaviorální detekci síťových útoků, zvláště pak na detekci slovníkových útoků a jejich distribuovaných variant. Jako první v ní rozebíráme současný stav vědění v oblasti behaviorální detekce útoků. Za použití nové taxonomie útoků kategorizujeme dostupné detekční metody a identifikujeme řadu problémů, jimž celá oblast čelí. Speciální pozornost věnujeme metodám pro detekci slovníkových útoků. Poté analyzujeme nástroje jež jsou dostupné útočníkům a argumentujeme, že modely chování útočníků využívané v detekčních metodách nejsou dostatečně ucelené. Navrhujeme nový model slovníkových útoků a vyhodnocujeme