Socializace do školního jazyka - Šalamounová, Zuzana, 1984- (2014)
Disertační práce popisuje, jakým způsobem dochází k socializaci žáků do školního jazyka, tzn. do jazyka, kterým spolu učitelé a žáci hovoří o učivu. Výzkumným designem, který je pro zodpovězení této otázky uplatněn, je lingvistická etnografie jakožto jeden z přístupů kvalitativního výzkumu. Datový korpus vznikl v prostředí školních tříd na druhém stupni základních škol, a to ve výuce českého jazyka. Socializace do školního jazyka se odehrává synchronizací dvou procesů. Výchozím předpokladem uplatnění jakéhokoli jazyka je osvojení jeho pojmů a porozumění jejich obsahu. Prvním procesem, z něhož socializace žáků do školního jazyka sestává, proto je proces (re)konstruování školního slovníku. Ten probíhá ve čtyřech fázích: fázi střetu jazyků, fázi bilingvní, vědecké explicitní fázi a vědecké implicitní fázi. Druhým procesem, který v rámci socializace do školního jazyka podléhá specifickému vývoji, je používání jazyka při práci s jednotlivými učebními postupy, tzv. algoritmy, což se promítá