Rozvoj kompetence k řešení problémů na kurzech Filozofie pro děti a Výchovy zážitkem - Macků, Richard, 1981- (2015)
Disertační práce se na teoretické i empirické rovině věnuje podrobnému zmapování a popisu procesu řešení problémů, a to s ohledem na využití specifických edukačních přístupů u vysokoškolských studentů vychovatelství. Filozofická a psychologická východiska i metodická specifika těchto přístupů jsou představena vzhledem k možnostem, které pro rozvoj schopností řešit problémy tyto přístupy skýtají. Na základě představeného výzkumného záměru i použité metodologie jsou v práci dále popsány výsledky kvalitativní analýzy reflexe řešitelů problémových úloh - jejich vyústěním je podrobný popis fází řešitelského procesu i charakteristika odlišností tohoto postupu u jednotlivých výzkumných skupin. Výsledkem kvantitativní analýzy bylo především pět faktorů, které se různou měrou podílejí na formování výsledné řešitelské strategie příslušníků jednotlivých výzkumných skupin. V závěru práce je na základě výzkumných zjištění podpořen záměr nového metodického konceptu, který propojuje oba pojednávané p