On automated evaluation of key management schemes in wireless sensor networks - Jurnečka, Filip (2015)
V této dizertaci se zaměřujeme na schémata pro správu klíčů (KMSs) specificky zaměřená a vytvořená pro bezdrátové senzorové sítě (WSNs). Tyto heterogenní sítě se skládají z desítek až teoreticky stovek tisíc malých nevýkonných zařízení nazývaných (sensorové) uzly. Případně může být v síti přítomno jedno nebo více zařízení vyšší úrovně zvané základní stanice, které slouží jako brány do jiných sítí nebo řídící "standardní" počítač(e). Bezdrátové senzorové sítě poskytují specifickou oblast pro výzkum díky výraznému omezení jejich uzlů. Typický uzel bezdrátové senzorové sítě má velmi omezené kapacity v oblastech výpočetní rychlosti, velikosti paměti a životnosti uzlu, jelikož je napájen pouze bateriemi. Navíc se taková zařízení často rozestavují do nepřístupných nebo dokonce nepřátelských prostředí přičemž nejsou vybaveny žádným hardwarem odolným vůči fyzické manipulaci. Takové zařízení je tudíž volně přístupné útočníkovi, který může jednoduše vyčíst všechna uložená data, manipulovat s ni