Komparace vybraných prostředků ochrany práv jednotlivce - (ne)přímý účinek, odpovědnost státu za porušení unijního práva - v případě nenáležité implementace směrnice, z hlediska judikatury Soudního dvora - Říčka, Roman (2014)
Disertace se věnuje možnostem jednotlivce za situace, kdy je nenáležitě implementována směrnice EU. Text vyzdvihuje, jakým okolnostem národního případu by měl jednotlivec věnovat pozornost, jestliže si přeje zjistit, zda v rámci svého sporu může aplikovat přímý/nepřímý účinek unijní směrnice, nebo odpovědnost typu Francovich. Hlavní témata představují časové restrikce nástrojů, znění směrnice, princip Marshall, stejně jako praktické zkušenosti národních soudů při aplikaci vybraných instrumentů.