Ecotoxicological assessment of solid matrices by contact bioassays - Vašíčková, Jana (2015)
Nadměrná produkce odpadů je v poslední době jedním z největších environmentálních problémů v zemích evropské unie i celosvětově. Kontaminované pevné odpady mohou být významným zdrojem znečištění v prostředí a tím mohou negativně ovlivnit celý ekosystém. Ve většině evropských zemí je hodnocení toxického potenciálu různých pevných opadů založeno pouze na charakteristice fyzikálně-chemických vlastností nebo chemických analýzách, přestože existují omezení použití těchto přístupů. Pro hodnocení aktuálního rizika, plynoucího z kontaminace pevných odpadů, je doporučeno kombinovat chemické analýzy s biologickými testy na indikátorových organismech z různých trofických úrovní. Dizertační práce je zaměřená na aplikování kontaktních biotestů s půdními organismy v hodnocení ekologických rizik různých pevných materiálů. V rámci této práce byly testovány dva typy pevných matric: vytěžené sedimenty z řek a vodních nádrží a průmyslový kal kontaminovaný arzenem. Speciální pozornost byla věnována také ...