Psychiatrická reforma v Řecku - Keramaris, Janis; Svoboda, Mojmír, 1941-; Masarykova univerzita. Psychologický ústav (2014)
Prudké změny sociálního, ekonomického a civilizačního modelu a nová epidemiologická fakta vXoblasti duševního zdraví za posledních 30 let vedou kXnutnosti prohloubení a obohacení strategie, aplikované vXŘecku. Na tomto základě byl aplikovaný model politiky modernizace vXoblasti duševního zdraví teoreticky vypracován vXpsychiatrické reformě a jeho aplikace se blíží ke Psychiatrická reforma vXŘecku byla opřena o zákon systému zdraví vXrámci směrnice programu Evropské Unie, který stanovoval základy psychiatrické reformy. Konečnou podobu dostal vydáním zákona pod názvem „Rozvoj a modenizace služeb zdraví “. Osou reformy byla deinstitucionalizace a sociálně-pracovní zařazení duševně nemocných do komunity vytvořením vhodných ubytovacích jednotek a služeb uvnitř komunity sXvyškoleným odborným personálem. VXtéto práci došlo ke snaze zmapovat, předvést, analyzovat a objasnit všechny výše uvedené kroky a jejich výsledky. Psychiatrická rehabilitace je nekončícím proces
The rapid changes in the social, economic and cultural model as well as the new epidemiological data in the field of Mental Health in the last thirty years have necessitated deepening and enrichment of policies in Greece. This policy, namely the modernization in the field of Mental Health, is applied through the Psychiatric Reform and its nearing completion. The implementation of the Psychiatric Reform began in Greece based on the Law on the National Health System, under a regulation, which laid the foundations of the Psychiatric Reform Programme (European Community). This law expanded and consolidated with the other laws mentioned in "Development and Modernization of Health Services and other provisions". The conditions for the success of the Psychiatric Reform and the successful operation of network services at the sectoral level were: the development of sector-sufficient units and actions of Mental Health, the staffing of the new structures with capable specialties
Vedoucí práce: Mojmír Svoboda
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2015
Keywords: 21. století; psychiatrická péče -- Řecko -- 21. století; psychiatric care -- Greece -- 21st century; disertace; dissertations