Indukce buněčné smrti u vysoce rizikových kultur chronické lymfocytární leukémie pomocí monoklonálních protilátek - Šebejová, Ludmila, 1982- (2014)
Abnormality v genech ATM a TP53 jsou u chronické lymfocytární leukémie (CLL) důležitým prediktivním faktorem. Mechanismus odpovědi pacientů s těmito defekty na imunoterapii působící přes vazbu protilátky na povrchový antigen CD20 je velmi komplexní a málo prostudovaný. V dizertační práci byla proto testována in vitro odpověď CLL buněk s jasně definovanou inaktivací p53 nebo ATM na anti-CD20 monoklonální protilátky ofatumumab a rituximab. Pro zajištění lyze komplementem (CDC), jednoho z klíčových mechanismů účinku anti-CD20 protilátek, testování probíhalo v přítomnosti 20% aktivního lidského séra. Odpověď buněk byla korelována s denzitou molekul CD20 na povrchu CLL buněk a zároveň také s hladinou molekul CD55 a CD59, které patří mezi hlavní inhibitory komplementu.