Toxikologické hodnocení komplexních směsí vzorků životního prostředí a jejich složek v modelech in vitro - Pálková, Lenka, 1983- (2015)
Během posledních let byly velmi intenzívně zkoumány toxické účinky kontaminantů životního prostředí. Stále však nejsou zcela známy jednotlivé mechanismy toxicity aromatických kontaminantů prostředí přítomných v komplexních směsích. Kontaminace vodních zdrojů je zvláště předmětem obav, neboť zdroje potravy a pitná voda mohou pocházet z povrchových vod. V několika předchozích studiích představovala mutagenita, toxicita zprostředkovaná receptorem pro aromatické uhlovodíky (AhR) a estrogenita převážný způsob toxicity chemických kontaminantů spojených s říčními sedimenty, obvzláště v malých řekách. Reproduktivní dysfunkce nebo karcinogenita může být způsobena kontaminanty životního prostředí vázající se na AhR (dioxinová toxicita) nebo estrogenní receptory (ER). Cílem této studie bylo charakterizovat toxické účinky organických polutantů přítomných v komplexních směsích v životním prostředí. V této studii byla použita kombinace in vitro metod a chromatografické frakcionace, která pomáhá rozd