Clostridium difficile u geriatrických nemocných - Bielaková, Katarína (2014)
Infekce způsobená bakterií Clostridium difficile se stává závažným problémem zejména u geriatrických pacientů, kteří jsou významnou rizikovou skupinou. Vzhledem k narůstajícímu významu infekce způsobené Clostridium difficile nejen v České republice ale i celosvětově patří tato problematika k tématům, na která musíme soustředit naši pozornost. Obecně se ví, že právě vyšší věk je rizikovým faktorem této infekce spolu se střevní dysmikrobií, způsobenou předchozí léčbou antibiotiky a podpořenou dalšími rizikovými faktory jako je imobilita střeva, porucha slizniční imunity gastrointestinálniho traktu či hospitalizace pacienta. V posledních letech dochází k epidemii infekcí Clostridium difficile s těžkým průběhem se stoupající mortalitou, přičemž příčinou je šíření nového vysoce virulentního kmene ribotyp 027/NAP1/B1, který je charakterizován s vyšší produkcí toxinů a větší odolností vůči antibiotikům. Cílem této práce je zhodnotit u seniorů výskyt rizikových faktorů, které vedou k onemocněn