Proměny sociální a sídelní struktury obyvatelstva východočeské skupiny kultury lužických popelnicových polí - Novák, Miroslav, 1980- (2014)
Předkládaná práce si vzala za cíl shromáždit a vyhodnotit všechna dostupná data o jevech, které jsou tradičně v odborné literatuře považovány za indikátor společenského statutu. Z východních Čech byl sebrán srovnávací materiál k hradištím, pohřebnímu ritu a importům. Vyhodnocením v rámci jednotlivých jevů, v geografické rovině ve vybraných mikroregionech a v chronologické rovině v etapách nejdynamičtějších proměn bylo dosaženo překvapivě střízlivého obrazu sociální struktury domácího obyvatelstva. Dostupný nálezový fond nese sice četné stopy vazeb na vyspělejší středomořské prostředí, avšak jedná se většinou buď o jevy a předměty souběžně se vyvíjející z domácího podloží nebo několikanásobně zprostředkované s posunutým významem v novém prostředí a bez výraznějšího vlivu na místní společenskou strukturu. Ta setrvává po celou dobu v domácích tradicích rodově organizované venkovské společnosti. Ačkoliv v této době dosahuje východočeský pravěk svého demografického vrcholu, stále se zřejmě