Proměny sociální a sídelní struktury obyvatelstva východočeské skupiny kultury lužických popelnicových polí

Předkládaná práce si vzala za cíl shromáždit a vyhodnotit všechna dostupná data o jevech, které jsou tradičně v odborné literatuře považovány za indikátor společenského statutu. Z východních Čech byl sebrán srovnávací materiál k hradištím, pohřebnímu ritu a importům. Vyhodnocením v rámci jednotlivýc...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Novák, Miroslav, 1980- (Dissertant)
Other Authors: Bouzek, Jan, 1935-2020 (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2014
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/40092/ff_d_a2/
Cover Image
LEADER 11528ctm a22022817a 4500
001 MUB01001025497
003 CZ BrMU
005 20160809214942.0
008 150304s2014 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-03-22 
035 |a (ISMU-VSKP)251697 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD001 
072 7 |a 903  |x Pravěk  |2 Konspekt  |9 8 
080 |a 903'16  |2 MRF 
080 |a (043.3)  |2 MRF 
100 1 |a Novák, Miroslav,  |d 1980-  |7 mzk2012691842  |% UČO 40092  |4 dis 
242 1 0 |a Changes in social and settlement structure of East Bohemian group of Lusatian urn-field culture  |y eng 
245 1 0 |a Proměny sociální a sídelní struktury obyvatelstva východočeské skupiny kultury lužických popelnicových polí  |h [rukopis] /  |c Miroslav Novák 
260 |c 2014 
300 |a 289 s., [67] s. příl. :  |b il. 
500 |a Vedoucí práce: Jan Bouzek 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2014 
520 2 |a Předkládaná práce si vzala za cíl shromáždit a vyhodnotit všechna dostupná data o jevech, které jsou tradičně v odborné literatuře považovány za indikátor společenského statutu. Z východních Čech byl sebrán srovnávací materiál k hradištím, pohřebnímu ritu a importům. Vyhodnocením v rámci jednotlivých jevů, v geografické rovině ve vybraných mikroregionech a v chronologické rovině v etapách nejdynamičtějších proměn bylo dosaženo překvapivě střízlivého obrazu sociální struktury domácího obyvatelstva. Dostupný nálezový fond nese sice četné stopy vazeb na vyspělejší středomořské prostředí, avšak jedná se většinou buď o jevy a předměty souběžně se vyvíjející z domácího podloží nebo několikanásobně zprostředkované s posunutým významem v novém prostředí a bez výraznějšího vlivu na místní společenskou strukturu. Ta setrvává po celou dobu v domácích tradicích rodově organizované venkovské společnosti. Ačkoliv v této době dosahuje východočeský pravěk svého demografického vrcholu, stále se zřejmě  |% cze 
520 2 9 |a This work took aim to collect and evaluate all available data about phenomena that are traditionally considered in the literature as an indicator of social status. The eastern Bohemia was picked comparative material for fortifications, funeral rites and imports. By evaluating the various phenomena in parallel and cross-sectional plane in selected geographic and chronological micro-level dynamic changes in stages to achieve a surprisingly sober picture of social structure of the domestic population. Finding Available Fund bears the traces of numerous links to more advanced Mediterranean environment, but it is usually either about events and objects in parallel and independently evolving from a home basement or displaced several times conveyed with meaning in the new environment and without significant impact on the local social structure. It persists throughout the domestic traditions of gender-organized rural society. Although in this period reaches its prehistoric East-demographic pea  |9 eng 
650 0 7 |a lužická kultura  |7 ph136534  |2 czenas 
650 0 9 |a Lausitz culture  |2 eczenas 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Historické vědy (čtyřleté)  |b Archeologie  |c FF D-HI4 AE (AE) : [verze č. 2 obhájená]  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Bouzek, Jan,  |d 1935-2020  |7 jk01012853  |% UČO 27343  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav archeologie a muzeologie  |7 kn20020322418  |4 pbl 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/40092/ff_d_a2/ 
CAT |c 20150304  |l MUB01  |h 0420 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150309  |l MUB01  |h 1434 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150825  |l MUB01  |h 0748 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150825  |l MUB01  |h 0754 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150825  |l MUB01  |h 0807 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150825  |l MUB01  |h 0810 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150825  |l MUB01  |h 0933 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150825  |l MUB01  |h 0936 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150825  |l MUB01  |h 0945 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1453 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1414 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20151208  |l MUB01  |h 1151 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0535 
CAT |a HANDL  |b 02  |c 20160128  |l MUB01  |h 0706 
CAT |a HANDL  |b 02  |c 20160128  |l MUB01  |h 0708 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 0733 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 0746 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 0753 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 0756 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 0800 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 0804 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 0807 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 0810 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 0813 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 0818 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 1325 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160322  |l MUB01  |h 1331 
CAT |a PRESOVA  |b 02  |c 20160809  |l MUB01  |h 2149 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170406  |l MUB01  |h 0724 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170406  |l MUB01  |h 0729 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170406  |l MUB01  |h 0921 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170406  |l MUB01  |h 0924 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170406  |l MUB01  |h 0937 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170810  |l MUB01  |h 1143 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170810  |l MUB01  |h 1151 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170810  |l MUB01  |h 1155 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170810  |l MUB01  |h 1201 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170810  |l MUB01  |h 1204 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20170810  |l MUB01  |h 1213 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171011  |l MUB01  |h 0928 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171011  |l MUB01  |h 0932 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171011  |l MUB01  |h 0943 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171011  |l MUB01  |h 1108 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171011  |l MUB01  |h 1111 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171011  |l MUB01  |h 1116 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171011  |l MUB01  |h 1123 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171011  |l MUB01  |h 1128 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171011  |l MUB01  |h 1132 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171011  |l MUB01  |h 1137 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171012  |l MUB01  |h 0748 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171012  |l MUB01  |h 0800 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20171012  |l MUB01  |h 0803 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180320  |l MUB01  |h 1311 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180320  |l MUB01  |h 1318 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180320  |l MUB01  |h 1323 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180320  |l MUB01  |h 1327 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180320  |l MUB01  |h 1330 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180320  |l MUB01  |h 1335 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180320  |l MUB01  |h 1344 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180320  |l MUB01  |h 1353 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180321  |l MUB01  |h 0737 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 0726 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 0730 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 0733 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 0740 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 0748 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 0754 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 0806 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 0943 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 0946 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 0958 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 1008 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 1017 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180322  |l MUB01  |h 1021 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0803 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0808 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0811 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0817 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0853 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0903 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0907 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0910 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0915 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0921 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180327  |l MUB01  |h 0932 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180328  |l MUB01  |h 1021 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180328  |l MUB01  |h 1026 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180328  |l MUB01  |h 1031 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180328  |l MUB01  |h 1039 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180403  |l MUB01  |h 0733 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180403  |l MUB01  |h 0736 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180403  |l MUB01  |h 0739 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180403  |l MUB01  |h 1604 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180403  |l MUB01  |h 1607 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180403  |l MUB01  |h 1616 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180404  |l MUB01  |h 0732 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180404  |l MUB01  |h 0735 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180404  |l MUB01  |h 0743 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180405  |l MUB01  |h 0730 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180405  |l MUB01  |h 0736 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180405  |l MUB01  |h 0739 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180405  |l MUB01  |h 0743 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180405  |l MUB01  |h 0748 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180405  |l MUB01  |h 0752 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180405  |l MUB01  |h 0757 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180405  |l MUB01  |h 0802 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180723  |l MUB01  |h 0929 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180723  |l MUB01  |h 0933 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180723  |l MUB01  |h 0939 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180723  |l MUB01  |h 0950 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180723  |l MUB01  |h 0959 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180723  |l MUB01  |h 1026 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180723  |l MUB01  |h 1113 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180723  |l MUB01  |h 1150 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180723  |l MUB01  |h 1155 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180723  |l MUB01  |h 1232 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190305  |l MUB01  |h 0935 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190305  |l MUB01  |h 1052 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190724  |l MUB01  |h 1655 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190724  |l MUB01  |h 1701 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190724  |l MUB01  |h 1704 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1557 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1601 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1612 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1617 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1620 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1624 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1627 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1632 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1636 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1645 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190924  |l MUB01  |h 1702 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200531  |l MUB01  |h 2108 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200531  |l MUB01  |h 2111 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20201104  |l MUB01  |h 2352 
CAT |c 20210322  |l MUB01  |h 0938 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210327  |l MUB01  |h 0039 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210327  |l MUB01  |h 0043 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210327  |l MUB01  |h 0052 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210327  |l MUB01  |h 0102 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210328  |l MUB01  |h 0026 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1013 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 2000 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210711  |l MUB01  |h 1155 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210711  |l MUB01  |h 1157 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210711  |l MUB01  |h 1204 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210711  |l MUB01  |h 1218 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210711  |l MUB01  |h 1222 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210711  |l MUB01  |h 1339 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210711  |l MUB01  |h 1400 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210711  |l MUB01  |h 1405 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210713  |l MUB01  |h 0927 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1236 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210920  |l MUB01  |h 1009 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20211103  |l MUB01  |h 2306 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20211103  |l MUB01  |h 2310 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20211103  |l MUB01  |h 2315 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20211103  |l MUB01  |h 2330 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20211104  |l MUB01  |h 2146 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-03-22