Tesáky a problematika jednosečných zbraní středověku a raného novověku - Žákovský, Petr, 1975- (2014)
Práce "Tesáky a problematika jednosečných zbraní středověku a raného novověku" shrnuje poznatky o středověkých a raně novověkých chladných zbraní, které byly získány především díky jejich soupisu ze sbírek moravských institucí. Na jejich základě byla vytvořena podrobná typologie všech jejich částí - čepele, řapu, hlavice, záštity a záštitného trnu, která v budoucnu dovolí jejich jednotnou klasifikaci. Byl upřesněn rovněž vývoj jednosečných zbraní. Podle dosavadních výsledků se zdá, že se tesáky vyvinuly z běžných nožů někdy ve 2. polovině 13. století, kdy se objevují již jejich plně vyvinuté exempláře. V závěru 14. století se počínají objevovat jednoruční formy tesáků, které se staly záhy nejoblíbenějšími jednoručními zbraněmi ve středoevropském prostoru. Koncem 15. století se pak počaly objevovat dlouhé formy tesáků, které již byly ovládány oběma rukama. Ty však nebyly příliš oblíbené, zřejmě kvůli určitým technologickým obtížím při jejich výrobě. Počátkem 16. století se u tesáků počí