Rovnost a zásluhovost v právu - Čurila, Dušan (2015)
Moja práca sa zaoberá rovnosťou a zásluhovosťou v práve. Tieto základné kritériá spravodlivosti majú v práve veľký význam. Obe kritériá charakterizujem v práci najprv z právno-teoretického hľadiska. V ďalšej časti práce sa venujem obom kritériám a ich aplikácii v niektorých právnych predpisoch českého a slovenského právneho poriadku a v judikatúre vybraných českých a slovenských súdov. Kritérium rovnosti analyzujem v judikatúre Najvyššieho súdu Českej republiky, Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a Najvyššieho správneho súdu Českej republiky. Kritérium zásluhovosti analyzujem v judikatúre Ústavného súdu Českej republiky, Ústavného súdu Slovenskej republiky a Najvyššieho správneho súdu Českej republiky.